“I always thought
That I was me
But no
I was you
And never knew it”
Rumi
Saber Javanmard heeft een nieuw werk voor Portiekkunst gemaakt dat geïnspireerd is op een tekst van de dichter Rumi. Saber Javanmard (1985, Urmia, West-Azerbeidzjan, Iran) is een kunstenaar en ontwerper uit Den Haag. Hij beschouwt zichzelf niet als een typische grafisch ontwerper, letterontwerper, kalligraaf of schilder. Hij verlegt de grenzen van elk domein en verkent het visuele karakter ervan met als belangrijkste bron letters, dat we ook in dit werk van Portiekkunst kunnen herkennen. Hij drukte YOU in vier verschillende kleurencombinaties.
Check van de proefdruk in de Grafische Werkplaats
Over het gedicht
Het citaat van Rumi suggereert een thema van onderlinge verbondenheid en eenheid. De spreker realiseert zich dat je niet los staat van anderen, maar deel uitmaakt van een groter geheel. Het gedicht benadrukt het idee dat we ons soms niet bewust zijn van de ware aard van onze verbinding met anderen en onszelf vooral zien als afzonderlijke entiteit.
Door gedeelde ervaringen en begrip voor elkaar kunnen we echter onze onderlinge verbondenheid met de wereld om ons heen realiseren. Dit idee kan op veel manieren worden geïnterpreteerd, maar een mogelijke betekenis is dat ons gevoel van individualiteit een illusie is en dat we allemaal op een fundamenteel niveau met elkaar verbonden zijn. Dit idee komt veel voor in spirituele en filosofische tradities, die de eenheid van alle dingen benadrukken, en kan worden gezien als een uitnodiging om voorbij de grenzen van jezelf te kijken en de essentiële eenheid van al het bestaan te erkennen.
Saber over dit project:
“In de zomer van 2017 begon ik schilderijen te maken met het woord ‘YOU’ in zowel het Farsi als het Latijnse schrift. Dit gedicht trok mijn aandacht, omdat ik besefte dat het leven als Iraniër in Nederland mijn identiteitsgevoel had vertroebeld. Ik voelde me niet meer volledig Iraans of Nederlands, maar eerder een vreemdeling ertussenin. Wie was ik? Misschien was ik ‘jij’.
Het woord “jij’ kan een persoon weerspiegelen of aan een ander gericht zijn. Het heeft verschillende betekenissen in verschillende culturen. In de westerse cultuur verwijst ‘jij’ meestal naar de persoon die wordt aangesproken, waardoor er een fysieke afstand tussen individuen ontstaat. In het Midden-Oosten kan “jij” echter ook verwijzen naar de spreker zelf, dat resulteert in een directere interactie. Een tweetalige benadering van de serie was een manier om de twee culturen te overbruggen en mijn nieuwe en oude identiteiten met elkaar te verzoenen.”
Meer informatie over deze serie van Saber.
Portiekkunst: 5 jaar!
Portiekkunst startte in 2017 en is een project in diverse portieken in Mariahoeve. Een aantal maanden lang hangt er een kunstwerkje gemaakt door een Haagse beeldend kunstenaar in de portieken in Mariahoeve (Catharinaland, Isabellaland en diverse portieken van seniorencomplexen). De werken zijn speciaal hiervoor gedrukt op de risograaf (stencilmachine). Na afloop kunnen buurtbewoners het kunstwerkje cadeau krijgen. Portiekkunst startte in 2017 en we sluiten in 2023 dit kleinschalige project feestelijk af.