Festival Analog Eco


mei 25, 2021    Carola van der Heijden    



Afgelopen maanden ben ik vooral bezig geweest met Festival Analog Eco van de Grafische Werkplaats.

Voortdurend nadenken wat kan in deze tijden van covid-19 nu wel en wat niet. Pff uiteindelijk werd het een bomvolprogramma met oline activititeiten, exposities en workshops, een publicatie met o.a. een echte live streaming in de werkplaats.

Een festival over duurzaamheidheid met als invalshoek fashion. Omdat daar juist de wereld moet veranderen en daar de innovaties zijn. Wat kunnen wij er als werkplaats, als maker mee? Wat is duurzaamheid eigenlijk? Hoe breed is dit begrip? Dit resulteerde in ondermeer in een grote zoektocht naar alternatieve inkten, zoals restinkten en natuurlijke inkten en andere materialen. Onze zoektocht is nog niet ten einde. maar niets doen is geen optie!

Ik kwam dit prachtige citaat tegen, op de website van een van de sprekers (material sense) en dit is echt van toepassing voor het samenstellen van het festival:
‘Innovatie wordt bevorderd door informatie die voortkomt uit verkregen nieuwe verbindingen; inzichten verkregen door de reizen naar andere disciplines of plaatsen, uit actieve, collegiale netwerken en hun vloeibare open grenzen. Innovatie komt voort uit doorlopende cirkels van uitwisseling, waar informatie niet enkel en alleen wordt verzameld maar gecreëerd. Nieuwe kennis wordt gegenereerd uit verbindingen die er eerder nog niet waren.”

Uit ‘Leadership and the New Science’ Margaret Wheatley