Slot van Portiekkunst


juli 8, 2024    Carola van der Heijden    Ik heb net de allerlaatste Portiekkunst opgehangen! Het zijn verschillende werken van kinderen uit de buurt.

Portiekkunst

Portiekkunst (2017-2023) was een project in diverse portieken in Mariahoeve. Een aantal maanden hing er een kunstwerkje gemaakt door een Haagse beeldend kunstenaar in de portieken in Mariahoeve (Catharinaland, Isabellaland en diverse portieken van seniorencomplexen). De werken waren speciaal hiervoor gedrukt op de risograaf (stencilmachine). Na afloop konden buurtbewoners het kunstwerkje cadeau krijgen. Vorig jaar sloten we feestelijk af met het project 5 jaar Portiekkunst!

Alle werken nog even bijelkaar:

5 jaar Portiekkunst

Eind 2023 waren in de Kunstkelder in Mariahoeve diverse mini-cursussen voor kinderen o.l.v. een Haagse kunstenaar, waarbij ze een eigen (Portiek)kunst maken. Alle kunstwerkjes presenteerden we tijdens een feestelijke stemdag in Podium NOORD. Iedereen mocht stemmen op het mooiste ontwerp. De winnende ontwerpen zijn gedrukt en hangen nu in de informatiekastjes. De winnende vier kunstwerken zijn gemaakt door Lena, Mo, Elin en Railey. Deze komen binnenkort ook nog op groter formaat in een aantal portieken.

De andere werken van Portiekkunst

Afgelopen jaren hing er werk van de volgende kunstenaars in de portieken: Christian Morales, Jerney de Wilde, Yara Francken, Anneloes Groot, Annemarie Slobbe en Manuela Bianco en Saber Javanmard.

Daarnaast waren er vier werken van scholieren van de VMBO school College St. Paul. Samen met de school organiseerden we een programma op maat, waarbij ze ook een ontwerp voor Portiekkunst maakten. Na een stemdag werd er een publiekswinnaar en jurywinnaar uitgekozen. De werken van deze twee scholieren werden gedrukt en hingen een tijd lang in de portieken. De winnaars waren: Jamie van Strien en Salima El Boujdiani (2020) en Bradley Rutgrink en Kiara Henry (2022).

Exposities

Er zijn nog enkele kleine exposities van Portiekkunst te zien in de wijk (VTV Mariahoeve, Podium NOORD, LOOkatie 364 en in de etalage van fysiopraktijk Phyodos.

Portiekkunst is een initiatief van wijkbewoner Carola van der Heijden (Cultuurvlinder) in samenwerking met o.a. Cultuurgebaar, Staedion en Podium NOORD en werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Staedion en Fonds1818.