Visserstruien


oktober 9, 2013    Carola van der Heijden    Op naar het Katwijks Museum. Ik woon er vlakbij, maar was nog nooit in dat huis van Jesse geweest. Het ging ons om de visserstruien.

Textielkenner Stella Ruhe kwam er achter dat elk vissersdorp zijn eigen typische visserstrui had, net zoals de Schotse tartan die ook telkens per clan verschilt. Eerst wilde men het niet geloven, maar elk vissersdorp had toch echt zijn eigen patroon. Stoere blauwe of witte truien. Het mooiste zijn de namen van die patronen: hagel, bliksem, eb en vloed en Gods oog.  Een trui met hagel en bliksem of alleen oog van God… Bij de Texelse vissers ging de bliksem naar rechts en aan de overkant, in Den Helder, naar links.

Geen enkele originele trui is er in het museum te zien, want alle truien zijn nieuw. Gebreid door enthousiaste breiers uit het hele land met naam genoemd in de tentoonstelling en de catalogus. Een prachtig voorbeeld van co-creatie!  De tentoonstelling gaat hierna op reis, langs alle vissersdorpen die een museum hebben en dat zijn er heel wat. Een project om jaloers op te worden!