Verborgen parels: de kleine theaters om de hoek


december 12, 2017    Carola van der Heijden    Citymarketing is hot en veel gemeenten willen lekker scoren met een nieuw mooi groot theater. Veel interessanter vind ik de kleine theatertjes, de verborgen pareltjes.

De bij voorkeur vlakke vloertheater waar je zo dicht op de performers zit, dat je hen ziet, hoort en voelt. Omgeven door theater… dat is mooi!

Je moet weten waar ze zitten. Het zijn vaak particuliere initiatieven, vaak bekend bij wijkbewoners en de cultuurliefhebber van die stad. Ik struin rond, op zoek naar deze pareltjes. Een begin:

1 Roode Bioscoop in Amsterdam, Haarlemmerdijkplein.  Authentiek theatert en redelijk bekend in het culturele cirquit, veel muziektheater, thuisbasis van Theatergroep Flint.

download

2 Een Haagse variant daarvan is wellicht Theater Branoul al jaren gerund door acteur Bob Swarze, circa 70 stoelen, klein theater, vooral theater van literaire bewerkingen.

download (1)

3 Studio de Bakkerij Rotterdam Noord, gevestigd in een oude chocoladefabriek, prachtig gerenoveerd, een particulier initiatief van Maarten Bakker.

13177706_987182561364407_142646308819005035_n

4 Betty Asfalt Complex, rare naam voor zo prachtig monumentaal Patricierspand met gestucte plafonds en een vaudeville foyer, thuisbasis van Paul Haenen.

asfalt

5 het Schuurkerkje, mooi klein theater in Maassluis in voormalig kerkje, maar werd wegbezuingd in 2013. In 2015 nam een balletstudio het kerkje over en behield het gelukkig zijn culturele bestemming. Helemaal goed, maar vrije programmering is er niet meer bij.

Nog zo kerktheaterje: Theater Kapelletje in Rotterdam

Mijn lijstje is slechts een begin… op zoek naar sfeervolle theaters met rond de 75 stoelen, bij voorkeur vlakke vloer, merendeels professionele programmering…