Het zwart van Serra


augustus 31, 2017    Carola van der Heijden    Een jaartje geleden organiseerde ik voor de Grafische Werkplaats de expositie Black Beauty over zwart in grafiek. Het zwart in grafiek kan zo intens zwart zijn: krachtig fluwelig zwart. Vooral in etsen en litho’s.

Serra’s zwart
In Museum Boijmans van Beuningen is nu een expositie te zien met 80 tekeningen van Richard Serra. Het zijn verschillende series: een reeks vrij kleine tekeningen in één kleur grijs, wit of zwart; een serie horizontale lijnen die hij speciaal voor het museum maakte en een reeks verticale lijnen. Naast grafiet en pigment gebruikte hij hiervoor ook etsinkt. Wellicht maakt dat het zwart zo zwart.

richard serra verticalen kl

Na deze series kom je bij een aantal grote, oningelijste, monumentale tekeningen. Zwart met een kleine witte zip. Gemaakt met paintsticks die hij zelf fabriceert in grote blikken. Je voelt de kracht van de inkt op de ondergrond, die wrijving, die weerstand. “Weerstand is cruciaal”, zegt beeldhouwer Richard Serra“in de NRC die hem interviewde over deze reeks. Lees hier het interview.  Bekijk ook even het Arttube filmpje hieronder.

Dezelfde weerstand kom je ook tegen in zijn monumentale beelden. Afgelopen jaar zag ik veel foto’s voorbij komen van Serra´s beeld in Museum Voorlinden, maar wellicht ken je ook het monumentale cirkelvormige beeld in Boijmans. Jarenlang stond het precies in de looproute en werd je gedwongen de route te lopen die het beeld voor je bepaalde. Mooi was dat.

Grijs, zwart, zwarter, roetzwart, fluwelig zwart, inktzwart. Whow. laat je omverblazen door Serra! Het kan nog tot 24 september!