Het hippe Berlijn


augustus 23, 2018    Carola van der HeijdenNa eerst mijn rust te hebben gepakt op een Schots eilandje, liet ik me deze zomer inspireren door het hippe Berlijn.

Ruim twintig jaar was ik niet in deze stad geweest en het voelde alsof de stad  steeds hipper is eworden met ontzettend veel jonge mensen. Overal kwam ik ze tegen: op straat en in musea. Een tikkeltje alternatief. Natuurlijk heb ik veel kunst gezien. Mijn favoriete lijstje:

Joods Historisch Museum
Het indrukwekkendst was wel het Joods Historisch Museum. Indrukwekkend omdat de architectuur je echt laat voelen. Prachtige installatie van Menashe Kaddishman (foto).

Hamburger Bahnhof
Ik was al eerder in het Hamburger Bahnhof geweest ,maar nu is er een hele vleugel aangebouwd. Ik zag de mooie expositie Hello World, opgebouwd met de vaste collectie over de actuele thematiek van wereldkunst, migratie, postkolonialisme en hoe je daar als museum mee om kan gaan. (foto:Marjetica Potrc en werk van Nam June Paik)

Berlin Biennale
Ik bezocht ook de Berlin Biennale op vier verschillende locaties. Ook hier kwam ik het bovengenoemde thema weer tegen. Energieke exposities! Doordat het plaats vond op verschillende locaties, kwam je op onverwachte plekken in Berlijn terecht. Ook leuk! (foto: werk van Sam Samiee en Dineo Seshee Bopape)

Ook bezocht ik de Boros Collectie in de bunker. Mooi, maar ik kwam er niet helemaal in. De Berlinische Galerie is een fijn overzichtelijk museum en ik kwam daar o.a. mooie werken van Hannah Hoch en een grote installatie van Kienholz (zie foto Kienholz)) tegen en een bijzondere benadering om blinden moderne kunst te laten voelen. Eindje weg, maar de villa Haus Lemke van Mies van der Rohe is een pareltje in al zijn eenvoud.