Leer uw buurtbeelden kennen!


oktober 20, 2017    Carola van der Heijden    



Inburgering in Den Haag. Nu woon ik in de groenste wijk van Den Haag: Mariahoeve. Behalve dat het groen is, barst het van de kunst in openbare ruimte.

Het is toch wel mooi zoveel beelden in je directe omgeving. In deze jaren zestig-wijk staan er veel beelden uit die tijd, BKR-beelden. Veel van Haagse kunstenaars die toen in de BKR zaten. Nu zo halve eeuw later staan de beelden nog prima op hun plek. Twee mooie voorbeelden uit die tijd.

afgeknotte boom rein draijer

Afgeknotte boom (1979) van de Haagse beeldhouwer Rein Draijer (1899-1986). Het bronzen beeld staat op een rustige plek omringd door mooie oude bomen. Zijn beelden hebben ronde vormen, zijn open en gesloten tegelijk, abstraherend maar niet geheel abstract (zoals Arp of Moore vaak deden). Beelden op natuurlijke vormen gebaseerd, zoals schelpen of bloemen.

meisje met koffer kl

In de beschutting van het stationsoverkapping staat een beeldje van de Haagse kunstenaar Jaroslawa Dancova (1925-1999), bekend als maker van het Indisch monument. Een lief klein beeldje in een rommelige omgeving, maar daar past ze wel als reiziger zittend op een koffer (meisje op koffer, 1979). Soms krijgt ze gezelschap van een rij peuken of bierblikjes, maar het wordt weer snel schoongeveegd.

Zo zie je maar dat de BKR-regeling mooie werken heeft opgeleverd. Gelukkig staan ze hier nog goed. Op veel oorspronkelijke plekken moesten beelden het veld ruimen, zo erg dat er nu een ‘weeshuis’ voor dit soort beelden bestaat: beeldentuin bij kasteel Keukenhof in Lisse.

 

aegon kleinvisch kl detail

Dan heb je nog de 1 procentregeling, waar bij nieuwe overheidsgebouwen een bepaald percentage naar kunst in de openbare ruimte ging. In mijn wijk staat zo een mooie beeld van Henk Visch. Maar er is iets mee. Het staat bij het pleintje voor station Mariahoeve, maar niet midden op het plein, meer aan de zijkant. Een mannetje dat naar een zwerfsteen staart. Hij staat daar een beetje verdrietig in heen hoekje te zijn.

Ik heb zo vermoeden dat het beeld ooit bedoeld was voor midden op het plein, daar zou het veel mooier uitkomen. Ook omdat hij zo donker is, valt hij helemaal weg tegen de schaduw van het Aegongebouw. Ik denk dat hij verschoven is naar de zijkant van het plein omdat het plein het raarste kunstwerk allertijden kreeg: een watergordijn, gravel en camouflage groen. Het watergordijn heb ik een keer in werking gezien, bijna altijd is de kraan dicht.

aegonplein

* Bij de bibliotheek vond ik een alleraardigst boekje over Mariahoeve “4 wandelingen Mariehoeve” uitgegeven in 2008 door Wijkberaad. En inderdaad het klopt wat ik vermoedde. Visch-beeld met de titel “There is no song about it” hoort ergens anders te staan: voor het Aegongebouw. In het boekje staat dat het beeld tijdelijk werd verplaatst voor een verbouwing, maar nu 9 jaar later staat het er nog. Voor de verbouwing van het pleintje? Ik denk het wel. En dat rare pleintje is ontworpen door Bureau West. Jeetje ik heb dit bureau wel hoog staan (o.a. Schouwburgplein Rotterdam). Waar is het mis gegaan?

Er volgen nog wel meer blogs over beelden in Mariahoeve, maar hier is alvast meer informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beelden_in_Den_Haag-Noord

Het Haagse beeld in beeld (7) Mijn favoriete beelden

http://www.denhaagdirect.nl/?s=Haagse+Beeld+in+Beeld

http://www.wikiwand.com/nl/Lijst_van_beelden_in_Den_Haag-Centrum