Nieuw werk voor Portiekkunst


april 9, 2019    Carola van der Heijden    



Er is een nieuw werk gemaakt voor Portiekkunst door de jonge Haagse illustrator Yara Francken.

Yara Francken
Yara Francken is illustrator en volgde haar opleiding zowel aan de Koninklijke Academie in Den Haag als aan de Design Academy in Eindhoven en werkt nu veel in opdracht. Ze maakt graag illustraties van interieurs en laat zich hierbij inspireren door woningen in haar nabije omgeving, maar ook door boeken, films en tijdschriften. In haar ruimtes voel je je gelijk thuis.

Hoe begin je, zijn het altijd tekeningen waarbij je begint met de hand? Of werk je gelijk digitaal?

Ik doe alles met de hand. Ik werk eigenlijk amper digitaal, pas als een illustratie gedrukt moet worden of voor digitale doeleinden gebruikt moet worden scan ik de tekening in.
Ik werk meestal met een fineliner en kleurpotloden, ik zit dan soms dagen achtereen aan de eettafel super geconcentreerd te tekenen. Ik kan mij volledig verliezen in het schetsen en kleuren, ik bouw alles, stukje voor stukje, op en het eindresultaat is altijd anders dan ik dacht en ik leer daar veel van. Het beste werkt om me maar gewoon een beetje te laten meevoeren, kijken wat er gebeurt. Net zoals met de risoprint voor Portiekkunst, een hele leuke onverwachte wending!

Door Portiekkunst heb ik de risoprinter ontdekt. In plaats van tekenen heb ik collages geknipt en geplakt en hierdoor krijgt mijn werk een andere draai. Dat biedt weer veel nieuwe mogelijkheden. Op de kunstacademie in Den Haag heb ik voornamelijk gewerkt in de grafische werkplaats, dus het is eigenlijk een logische stap voor mij om hiermee verder te experimenteren.

Op de risoprint die ze voor Portiekkunst maakt, laat ze alleen de buitenkant van een flat zien. Het is een ode aan de illustraties van Fiep Westendorp voor het bekende boek Pluk met Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Je ziet een flat met allemaal verschillende ramen. Gelijk doemt hierbij de vraag op: Achter welk raam woon jij?

Portiekkunst
Portiekkunst is een project in Mariahoeve, Den Haag. Drie maanden lang hangt er een kunstwerkje gemaakt door een Haagse beeldend kunstenaar in de portieken.

Kunstenaars van jong tot ervaren, uit de wijk en daarbuiten. Kunstwerken van klassiek tot hip. De werken zijn speciaal hiervoor gemaakt op de risograaf (stencilmachine) in de Grafische Werkplaats van Den Haag. Na afloop worden de kunstwerken verloot onder de bewoners. Na drie maanden komt er een nieuw kunstwerk.

Het eerste kunstwerk was van Christian Morales, het tweede van beeldend kunstenaar en buurtbewoner Jerney de Wilde. Momenteel bereikt Portiekkunst circa 600-700 huishoudens en dit bereik groeit mede omdat de werken van Portiekkunst het komende jaar in 20 wisselwoningen hangt i.v.m. renovaties. Nog mooier zou het zijn als het project zich als een olievlek gaat uitbreiden en ook op andere plekken te zien is.

Positieve speldenprikken
Het doel van dit project is een positieve kijk op je eigen buurt stimuleren en meer mensen met kunst verbinden. Portiekkunst is een idee van Carola van der Heijden. Zij woont begin sinds 2017 in een portiekwoning in Mariahoeve in Den Haag. Ze is werkzaam als zzp’er in de culturele sector. Haar bedrijf heet Cultuurvlinder en heeft als ondertitel “verbindt mensen met cultuur”. Of het nu om beeldende kunst, muziek of theater gaat, ze wil graag mooie projecten maken, zodat meer mensen kunnen genieten van kunst en cultuur. Waar kan het beter dan in haar directe buurt?

Het werk van Yara hangt vanaf half april tot half juli 2019 in de portieken van:

– Catharinaland even

– Isabellaland (diverse hoge flats en lage flats)

– Elviraland

– Seniorencomplex Het Kleine Loo

– Seniorencomplex Toermalijnhorst

– Seniorencomplex Isabellaland

– 20 wisselwoningen i.v.m. renovatie Catharinaland

–  LOOkatie 364, Het Kleine Loo 364.