Wie is Cultuurvlinder?

 

Laat ik me even voorstellen…


Ik ben Carola van der Heijden, ik werk in de cultuursector van beeldende kunst tot theater, van marketing tot het organiseren van eigen kunstprojecten, met name in de wijk waarin ik woon: Mariahoeve. Mijn bedrijf heet Cultuurvlinder en mijn stichting Cultuurgebaar. Ik verbind mensen met kunst en cultuur. Dat is mijn drijfveer, daar sta ik voor.

Podium NOORD

Vanaf 2022 werk ik regelmatig samen met het nieuwe Cultuuranker Podium NOORD en organiseerden we o.a. het jeugdprogramma Green4kids. Vanaf 2023 coach ik ook regelmatig leden van het team en spar ik met de directeur Elly Hajian over strategische vraagstukken. Vanaf 2024 werk ik hier twee dagen als hoofd Cultuurparticipatie.

Stichting Cultuurgebaar

Behalve dat ik voor verschillende organisaties werk, initieer ik culturele projecten in de wijk. Deze wijkgerichte kleinschalige kunstprojecten, staan dichtbij de mensen en kenmerken zich door een professionele inslag, zoals Portiekkunst en Buitenkamerworkshops. Sinds december 2021 heb ik het initiatief genomen om hiervoor een stichting op te richten: stichting Cultuurgebaar en met deze stichting organiseer ik vanaf 2022 o.a. Het Oppimp Atelier.

Grafische Werkplaats

Van 2013 tot medio 2024 werk ik als coördinator in de Grafische Werkplaats in Den Haag. Twee/drie dagen per week ben ik als zzper hiermee bezig en initieer ik projecten, workshops, tentoonstellingen, doe de marketing en regel de financiën en begeleid medewerkers, vrijwilligers en stagiaires.

Theater De Regentes

Ik heb ruim elf jaar in Theater De Regentes in Den Haag gewerkt, een sfeervol theater in een voormalig zwembad.  Ik heb dit theater mede ontwikkeld en het communicatiebeleid vanaf het begin opgebouwd. De laatste jaren gaf ik als hoofd marketing en communicatie met plezier leiding aan deze afdeling. Na de bezuinigingen in 2013 nam mijn collega Laudie Vrancken het initiatief om het weer te openen en nu bruist De Nieuwe Regentes als een theater voor en door de buurt. Ik adviseer hen met regelmaat. 

Freelancer

Daarvoor was ik jarenlang freelancer en coördineerde ik diverse culturele projecten die zich niet beperkte tot een kunstdiscipline, zoals poëzie-manifestaties voor Stichting TEGEN-BEELD, bekend van de Leidse muurgedichten. Samen met Esther Didden ontwikkelde ik een interdisciplinair netwerk van kunstenaars, filmers en ontwerpers. De naam Cultuurvlinder is van dit project afgeleid. Vanaf 2013 ben ik weer freelancer en Cultuurvlinder is dus mijn tweede bedrijf.

Studie

Ik studeerde Kunstgeschiedenis in Leiden met als specialisatie moderne kunst en met de bijvakken museologie en public relations. Daarnaast haalde ik mijn Nima A communicatiediploma en volgde diverse cursussen aan de Open Universiteit waaronder marketing. Afgelopen jaren volgde ik ook een cursus innovatief ontwerpen met o.a. design thinking en de basistraining NLP.

(foto Henriette Guest)