Gaan met die activiteiten van Cultuurgebaar!


mei 14, 2024    Carola van der Heijden    Er staan veel activiteiten van Cultuurgebaar op het programma!

Lees meer: Gaan met die activiteiten van Cultuurgebaar!

Het Oppimp Atelier

Zo gaan we weer verder met het Oppimp Atelier dat voorlopig nog in de ruimte van Podium NOORD kan staan. Vrijdag 17 mei is er weer een Open Oppimp Atelier en de komende maanden zijn we er op diverse plekken in het Haagse Hout. Lees meer over het Oppimp Atelier.

Kunstpiraten

Daarnaast zijn er de Kunstpiraten, creatieve workshops voor kinderen met als thema piraat. Steeds 4 lessen en er zijn al zoveel leuke dingen gemaakt! Van schatkaarten, piratenvlaggen tot schatkaarten! Donderdag 23 mei begint Saber Javanmard met de vierde serie, speciaal voor kinderen vanaf zeven jaar. Ze gaan piratenboten tekenen, schilderen en ook maken. Tijdens familyday gaan de bootjes te water!

Meer over de Kunstpiraten!


Bakkie Kunst


april 22, 2024    Carola van der Heijden    Ook dit jaar organiseert Cultuurvlinder samen met Stadslink een serie Bakkie Kunst, workshops voor senioren in Loosduinen:

Lees meer: Bakkie Kunst

Bakkie Kunst, creatieve workshops voor senioren in Loosduinen

In 2024 zijn er op verschillende plekken in de wijk (Bohemen-Meer en Bos, Waldeck Noord en Ockenburgh-Kijkduin) creatieve workshops. In deze workshops verbinden we heden en verleden met elkaar. We luisteren naar elkaars verhalen en gaan vervolgens creatief aan de slag. Deze workshops worden gegeven door een sociaal werker en een professionele Haagse kunstenaar.

Verken Taal en Poëzie met Gilles!

Deze keer hebben we ook wijkbewoner, dichter en fotograaf Gilles Boeuf bereid gevonden om een workshop te geven. Op vrijdag 3 mei nodigen we u van harte uit om deel te nemen aan onze inspiratievolle en creatieve workshop Bakkie Kunst, waarin we samen met de Haagse dichter, Gilles, de verrassingen van taal en poëzie ontdekken. Deze activiteit is ook aangemeld op de website Schrijven Online.

Wat kunt u verwachten?

Bakkie Kunst is meer dan zomaar een workshop. Het is een plek waar we herinneringen delen, verhalen vertellen en onze creativiteit ontdekken. Onder leiding van ervaren kunstenaars, werken we samen aan kunstwerken die voortkomen uit de verhalen die we onderling uitwisselen. We gaan ontdekken hoe je taal creatief kan gebruiken! U hoeft geen ervaring te hebben, alleen maar de bereidheid om samen iets nieuws te proberen!

Feestelijke aftrap

Gilles was ook aanwezig op de feestelijke aftrap van Bakkie Kunst in de Bibliotheek Nieuw Waldeck. Thema was Cadravre Exquis: gezamenlijk tekening of gedicht maken, zonder dat je stuk tekening of regel tekst van je buurman/vrouw ziet. Spannend, leuk om samen te doen, out of the box en verrassend! We maakten visuele cadavre exquis met beeldend kunstenaar Stefanie Scholte en tekstuele cadavre Exquis met Gilles.

Traject 1

Vr. 3 mei, 24 mei en 21 juni
Tijd: 10.30 -12.30 u
Locatie: Florence Dekkersduin, Haags Ontmoeten, Campanulastraat 6, Den Haag
(laatste les op andere locatie)

Meedoen?

U kunt aan één of meerdere workshops meedoen. Ervaring is niet belangrijk. De workshops zijn op basis van een vrijwillige bijdrage (richtlijn €2,50). Opgeven van tevoren is verplicht.

Opgeven kan via: info@stadslink.nu o.v.v. Bakkie Kunst of bel op donderdag en vrijdag tijdens kantooruren naar: 06 82082754. Of kijk op: www.stadslink.nu

Bakkie Kunst is een coproductie van Stadslink en Cultuurvlinder en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag.


Afscheid van de Grafische Werkplaats


maart 19, 2024    Carola van der Heijden    Na elf jaar heb ik afscheid genomen van de Grafische Werkplaats (2013-2024). Ik heb samen de werkplaats na een lastige tijd met een klein team samen opgebouwd en met een groter team een stevig beleid neergezet, fantastische projecten georganiseerd, waaronder de vele Analog Edities, het project Haagse portretten, LETTTERS, De Creatieve Stad, exposities op Design Festival, DDD, in de voormalige V & D en de Passage. Ik ben er trots op!

Het feestje was geweldig en ik ben daar dankbaar voor. Ik blijf wel een beetje betrokken, want zo blijf ik vrijwilliger bij de verftuin en zit ik nu ook in het bestuur van Material Sense Lab, waarmee de werkplaats samenwerkt ivm reststromen en zal ik waarschijnlijk wel her en der advies geven. Hieronder ongeveer alle foto’s die ik op deze website in de afgelopen jaren over de werkplaats publiceerde:


Grote verandering in 2024


januari 2, 2024    Carola van der Heijden    2024

De kogel is door de kerk. Ik ga na elf jaar de Grafische Werkplaats in Den Haag verlaten. Nog niet gelijk, want ik blijf de komende maanden het beleid inclusief het Kunstenplan afronden, maar daarna neem ik afscheid van de werkplaats.

Werkplaats & projecten

Ik heb er nu 11 jaar gewerkt, veel langer dan gedacht, maar het was ook veel leuker dan ik ooit van tevoren had kunnen bedenken. Ik heb met het team enorm mooie dingen mogen realiseren. Ik denk aan de vele projecten, zoals de deelname aan elke HOOGTIJ-editie, elf jaar lang, de edities van Festival Analog (Analog Textiel 2014, Analog Border 2016, Analog Patronen 2019, Analog Eco 2021), het project Haagse Haagse Portretten, Try Out, LETTTERS en ook De Creatieve Stad in de tramtunnel (dit wordt in 2025 herhaald).

Ook op de vloer is er ontzettend veel gebeurd qua inrichting, beleid en team en heb ik met plezier met heel veel makers, vrijwilligers en stagiaires samen kunnen werken.

50 jaar Grafische Werkplaats!

Dit jaar bestaat de werkplaats 50 jaar en dat viert de werkplaats met een nieuwe feestelijke editie van Festival Analog over activisme en gemeenschap.

Ik hoop dat de werkplaats nog heel lang een plek blijft waar men graag komt om te werken, voor een workshop of expositie of om kennis uit te wisselen en het een fijn werkplek blijft voor iedereen.

(foto Henriette Guest)

Toekomst

Ik blijf werkzaam als zzp’er in het culturele klimaat. Ik ga me meer inzetten voor Podium NOORD als hoofd Cultuurparticipatie. Daarnaast blijf ik HOOGTIJ organiseren en ga voor mijn stichting Cultuurgebaar mooie projecten initiëren en ik verheug me op een nieuwe jaarprogramma van Bakkie Kunst in samenwerking met Stadslink. Ik heb er zin in!


HOOGTIJ#75


november 24, 2023    Carola van der Heijden    Jubileumeditie van HOOGTIJ op 1 december

HOOGTIJ#75
De Haagse hedendaagse kunstroute
Vr.1 dec 19:00-23.00 u.

Tijdens HOOGTIJ kun je 24 kunstlocaties bezoeken in de binnenstad van Den Haag: van white cube tot underground; van gevestigde kunst in de galeries en instellingen tot installaties en performances bij de kunstenaarsinitiatieven. Gratis toegang. Gratis rondleidingen voor wie het wil.

Startlocatie 18.30-19.00 u.: Billytown (Helena van Doeverenplantsoen 3)
Hier starten de gratis rondleidingen om 19.00 u., reserveren via hoogtij.net.

Prix de Mer
HOOGTIJ viert haar 75ste mijlpaal met de enig echte Prix de Mer bokaal voor de beste presentatie beoordeeld door 2 gerenommeerde jury-duo’s. De winnaar wint naast de eervolle Prix de Mer ook de voorkant van de volgende Hoogtij-flyer.

Deelnemers: …ism project space, 1646, Æther Haga, Billytown, Corneroh, Das Leben am Haverkamp, Dürst Britt & Mayhew, Galerie Maurits van de Laar, Grafische Werkplaats, HEDEN, HOK, KV2, Maldoror Galerie, Nest, Page Not Found, Projektruimte WEST END, Quartair Contemporary Art initiatives, Refunc, Ruimtevaart, Sin Arts Gallery, Stroom Den Haag, The Balcony, The Grey Space, WEST DEN HAAG


5 JAAR PORTIEKKUNST


oktober 10, 2023    Carola van der Heijden    Ter gelegenheid van 5 jaar Portiekkunst in Mariahoeve, organiseren Cultuurvlinder en Cultuurgebaar samen een participatietraject in de wijk, waarbij kinderen worden uitgedaagd hun eigen portiekkunst te ontwerpen. Lees meer over dit projecten en de resultaten op de site van Cultuurgebaar!Lees meer

Culturele Hotspot


februari 9, 2023    Carola van der Heijden    Vorige week sprak ik voor het eerst van mijn leven in bij de gemeente. Ik sprak over de waarde en impact van #cultuurparticipatie bij de commissie Samenleving van gemeente Den Haag.

Lees meer