Gaan met die activiteiten van Cultuurgebaar!


mei 14, 2024    Carola van der Heijden    Er staan veel activiteiten van Cultuurgebaar op het programma!

Lees meer: Gaan met die activiteiten van Cultuurgebaar!

Het Oppimp Atelier

Zo gaan we weer verder met het Oppimp Atelier dat voorlopig nog in de ruimte van Podium NOORD kan staan. Vrijdag 17 mei is er weer een Open Oppimp Atelier en de komende maanden zijn we er op diverse plekken in het Haagse Hout. Lees meer over het Oppimp Atelier.

Kunstpiraten

Daarnaast zijn er de Kunstpiraten, creatieve workshops voor kinderen met als thema piraat. Steeds 4 lessen en er zijn al zoveel leuke dingen gemaakt! Van schatkaarten, piratenvlaggen tot schatkaarten! Donderdag 23 mei begint Saber Javanmard met de vierde serie, speciaal voor kinderen vanaf zeven jaar. Ze gaan piratenboten tekenen, schilderen en ook maken. Tijdens familyday gaan de bootjes te water!

Meer over de Kunstpiraten!


Bakkie Kunst


april 22, 2024    Carola van der Heijden    Ook dit jaar organiseert Cultuurvlinder samen met Stadslink een serie Bakkie Kunst, workshops voor senioren in Loosduinen:

Lees meer: Bakkie Kunst

Bakkie Kunst, creatieve workshops voor senioren in Loosduinen

In 2024 zijn er op verschillende plekken in de wijk (Bohemen-Meer en Bos, Waldeck Noord en Ockenburgh-Kijkduin) creatieve workshops. In deze workshops verbinden we heden en verleden met elkaar. We luisteren naar elkaars verhalen en gaan vervolgens creatief aan de slag. Deze workshops worden gegeven door een sociaal werker en een professionele Haagse kunstenaar.

Verken Taal en Poëzie met Gilles!

Deze keer hebben we ook wijkbewoner, dichter en fotograaf Gilles Boeuf bereid gevonden om een workshop te geven. Op vrijdag 3 mei nodigen we u van harte uit om deel te nemen aan onze inspiratievolle en creatieve workshop Bakkie Kunst, waarin we samen met de Haagse dichter, Gilles, de verrassingen van taal en poëzie ontdekken. Deze activiteit is ook aangemeld op de website Schrijven Online.

Wat kunt u verwachten?

Bakkie Kunst is meer dan zomaar een workshop. Het is een plek waar we herinneringen delen, verhalen vertellen en onze creativiteit ontdekken. Onder leiding van ervaren kunstenaars, werken we samen aan kunstwerken die voortkomen uit de verhalen die we onderling uitwisselen. We gaan ontdekken hoe je taal creatief kan gebruiken! U hoeft geen ervaring te hebben, alleen maar de bereidheid om samen iets nieuws te proberen!

Feestelijke aftrap

Gilles was ook aanwezig op de feestelijke aftrap van Bakkie Kunst in de Bibliotheek Nieuw Waldeck. Thema was Cadravre Exquis: gezamenlijk tekening of gedicht maken, zonder dat je stuk tekening of regel tekst van je buurman/vrouw ziet. Spannend, leuk om samen te doen, out of the box en verrassend! We maakten visuele cadavre exquis met beeldend kunstenaar Stefanie Scholte en tekstuele cadavre Exquis met Gilles.

Traject 1

Vr. 3 mei, 24 mei en 21 juni
Tijd: 10.30 -12.30 u
Locatie: Florence Dekkersduin, Haags Ontmoeten, Campanulastraat 6, Den Haag
(laatste les op andere locatie)

Meedoen?

U kunt aan één of meerdere workshops meedoen. Ervaring is niet belangrijk. De workshops zijn op basis van een vrijwillige bijdrage (richtlijn €2,50). Opgeven van tevoren is verplicht.

Opgeven kan via: info@stadslink.nu o.v.v. Bakkie Kunst of bel op donderdag en vrijdag tijdens kantooruren naar: 06 82082754. Of kijk op: www.stadslink.nu

Bakkie Kunst is een coproductie van Stadslink en Cultuurvlinder en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag.


Grote verandering in 2024


januari 2, 2024    Carola van der Heijden    2024

De kogel is door de kerk. Ik ga na elf jaar de Grafische Werkplaats in Den Haag verlaten. Nog niet gelijk, want ik blijf de komende maanden het beleid inclusief het Kunstenplan afronden, maar daarna neem ik afscheid van de werkplaats.

Werkplaats & projecten

Ik heb er nu 11 jaar gewerkt, veel langer dan gedacht, maar het was ook veel leuker dan ik ooit van tevoren had kunnen bedenken. Ik heb met het team enorm mooie dingen mogen realiseren. Ik denk aan de vele projecten, zoals de deelname aan elke HOOGTIJ-editie, elf jaar lang, de edities van Festival Analog (Analog Textiel 2014, Analog Border 2016, Analog Patronen 2019, Analog Eco 2021), het project Haagse Haagse Portretten, Try Out, LETTTERS en ook De Creatieve Stad in de tramtunnel (dit wordt in 2025 herhaald).

Ook op de vloer is er ontzettend veel gebeurd qua inrichting, beleid en team en heb ik met plezier met heel veel makers, vrijwilligers en stagiaires samen kunnen werken.

50 jaar Grafische Werkplaats!

Dit jaar bestaat de werkplaats 50 jaar en dat viert de werkplaats met een nieuwe feestelijke editie van Festival Analog over activisme en gemeenschap.

Ik hoop dat de werkplaats nog heel lang een plek blijft waar men graag komt om te werken, voor een workshop of expositie of om kennis uit te wisselen en het een fijn werkplek blijft voor iedereen.

(foto Henriette Guest)

Toekomst

Ik blijf werkzaam als zzp’er in het culturele klimaat. Ik ga me meer inzetten voor Podium NOORD als hoofd Cultuurparticipatie. Daarnaast blijf ik HOOGTIJ organiseren en ga voor mijn stichting Cultuurgebaar mooie projecten initiëren en ik verheug me op een nieuwe jaarprogramma van Bakkie Kunst in samenwerking met Stadslink. Ik heb er zin in!


Culturele Hotspot


februari 9, 2023    Carola van der Heijden    Vorige week sprak ik voor het eerst van mijn leven in bij de gemeente. Ik sprak over de waarde en impact van #cultuurparticipatie bij de commissie Samenleving van gemeente Den Haag.

Lees meer


Bakkie Kunst in Buurtwijs


januari 24, 2023    Carola van der Heijden    Er is een mooi artikel verschenen op de website van Buurtwijs:

Volle bak bij Bakkie Kunst

Sociale verbinding senioren door kunstworkshops

In Bakkie Kunst ontmoeten Haagse senioren elkaar en zetten ze persoonlijke verhalen om in kunst. Tijdens creatieve workshops leren ze – naast elkaar – zeefdrukken, structuurdrukken en foto’s maken met de smartphone. Eigen creaties zorgen voor blije gezichten. ‘Je kunt even je verhaal kwijt’.

Weet je wat het is?’ deelnemer Remi Kruizinga zet zijn meest vragende gezicht op en geeft zelf het antwoord. ‘Een half jaar geleden heb ik mijn vrouw verloren. Na zo’n traumatische ervaring moet je aan de gang blijven, anders is het leven niet leuk meer. Ik heb afleiding nodig. Ik wil graag mensen ontmoeten en creatief bezig zijn. Heb ik altijd gedaan. Op het Grafisch Lyceum studeerde ik beeldhouwen. Daar ben ik nooit meer mee gestopt. Voor mij komt Bakkie Kunst op een goed moment. En het is niet zomaar iets hoor. We krijgen professionele begeleiding. Geen onzin-dingen.’

Lees verder

 

 

 


Portiekkunst


december 2, 2022    Carola van der Heijden    Het tweede werk van het samenwerkingsproject met College St Paul hangt nu in diverse portieken in Mariahoeve. Het werk is van Kiara Henry. Thema is de stad.

Lees meer