Culturele Hotspot


februari 9, 2023    Carola van der Heijden    Vorige week sprak ik voor het eerst van mijn leven in bij de gemeente. Ik sprak over de waarde en impact van #cultuurparticipatie bij de commissie Samenleving van gemeente Den Haag.

PVDA stak namelijk haar nek uit en diende een plan in voor een culturele hotspot met theater, bibliotheek, familiecentrum, atelierruimte en meer ontmoetingsruimte voor jong en oud. Wijkbewoners van Mariahoeve hebben behoefte aan een herkenbare en zichtbare plek die laagdrempelig en uitnodigend is voor álle bewoners. Als wijkbewoner en woordvoerder van stichting Cultuurgebaar sprak ik de volgende tekst uit:

“Ik ben initiatiefnemer van stichting Cultuurgebaar die afgelopen jaar het Oppimp Atelier in Mariahoeve organiseerde. Dit atelier wordt ook genoemd in het plan van de PVDA. Naast het creatief en duurzamer omgaan met kleding, was ook een nevendoel van dit project de waarden van zo’n creatieve plek voor de wijk te peilen.

Ik wil kort de resultaten met u delen:

In het Oppimp Atelier kon je je eigen kleding oppimpen onder begeleiding van een Haagse kunstenaar. Het atelier was zes weken lang open en zat midden in de wijk. Buurtbewoners – van jong tot oud- kwamen langs om hun eigen kleding op te pimpen en om iets te leren. Dat kon, maar hoefde niet. Je kon ook alleen de expositie bekijken of gewoon een praatje maken.
Uit de impactmeting na afloop van het project blijkt dat een creatieve en toegankelijke plek echt bij kan dragen aan de levendigheid van de wijk en het mensen kan helpen om uit hun sociale isolement te komen. Het bevordert de sociale cohesie. Het atelier liet ook de waarde van cultuur zien, zoals uit deze citaten blijkt:

“Ik zou hier wel elke week willen komen borduren/naaien/knutselen. Volgende week kom ik weer!!”
Superleuk om creatief bezig te zijn in de wijk” om de hoek van de straat. Zou dit wel vaker willen doen.”

Kunst en cultuur inspireert en stimuleert je creativiteit. Je wordt voor even uit je dagelijkse beslommeringen gehaald. En cultuurparticipatie bevordert talentontwikkeling. Het laat je trots zijn op je eigen kunnen.
Wij, als stichting Cultuurgebaar, vinden het belangrijk dat meer mensen van jong tot oud in aanraking komen met kunst en cultuur. Kunst hoeft geen ver-van-je-bed-show te zijn.

Daarom vinden we het belangrijk dat kunst en cultuur zichtbaar en toegankelijk voor iedereen moet zijn. Een vaste en openbaar toegankelijke culturele en creatieve plek draag hieraan bij. Daarom steunen we de intenties van dit plan van harte. ”