Twee mooie exposities op pracht locaties: Lucebert en Tony Oursler


januari 11, 2015    Carola van der Heijden    Laatst twee mooie exposities gezien op evenzomooie plekken: Lucebert in Museum Kranenburgh in Bergen en Tony Oursler in de Oude kerk in Amsterdam.

lucebert tekening detail

Lucebert in Bergen
Over de expositie van Lucebert kun je veel discussieren: hoever kun je gaan om de sfeer van het werken in het atlier na te bootsen?
Het resultaat is wel een expositie waar je mensen lekker ziet rondhangen, niet alleen maar schilderijen bekijken, maar ook rondneuzend in Luceberts boekenkast, zijn lp’s draaiend terwijl een ander gezin zich op Luceberts bank begeeft luisterend naar een voorlezende grootmoeder.

Mooi en aanstekelijk vind ik de expositie rond tekeningen, schilderijen, foto’s en gedichten van Lucebert, maar het voelt toch een beetje raar als je ziet dat het atelier zo is nagebootst met alles op en er aan inclusief de rekken met schilderijen en dat al die schilderijen nep zijn. Tja, dat kan natuurlijk niet anders, maar toch…

tony oursler oude kerk 2

Tony Oursler in Amsterdam
De tweede mooie expositie zag ik deze week in de Oude kerk in Amsterdam met nieuw en ouder werk van de kunstenaar Tony Oursler. Hij werd bekend door de video’s uit de jaren negentig die hij projecteerde op poppen, waardoor je ervaart dat die poppen tegen je praten en schreeuwen. En juist dat werkt blijft me nog altijd raken. Het mooiste vond ik de miniatuurvideo in een hoekje van de kerk.

tony oursler  oude kerk 1

tony Oursler oude kerk 3

Stoeltjes van Sara Vrugt
En als je dan toch in de kerk bent, bekijk dan gelijk even de stoeltjes die Sara Vrugt met haar community-artproject opnieuw borduurde.

sara vrugt stoelen oude kerk