Haagse Portretten, hedendaagse selfies


oktober 11, 2015    Carola van der Heijden    Ik duik deze week een beetje onder… vrijdag is de opening van de expositie Haagse Portretten in de Grafische Werkplaats

Het is best wel een groot project met een rondreizende expositie en workshops. Het huisje met zelfportretten van amateurs moet nog afgemaakt worden en natuurlijk gaan de kunstenaars ook nog hun ding af maken. Spannend!!!
Haagse Portretten in voorbereiding

Haagse Portretten in de Grafische Werkplaats

Facts: Opening vrijdagavond 16 oktober om 20.00 uur (tijdens Hoogtij#42) door Geert-Jan Borgstein, werkzaam in het Mauritshuis en betrokken bij de tentoonstelling Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw.

Met werk van Philip Akkerman, Melle de Boer, Kees Koomen, Ondine de Kroon, Toyin Loye, Jos de L’Orme, Ewoud van Rijn, Ilse Versluijs, Babette Wagenvoort en Jerney de Wilde en 80 Haagse amateurs. Expositie Haagse Portretten poster

Prent van kees Koomen wordt afgedrukt

Prent van kees Koomen wordt afgedrukt

Haagse Portretten is een initiatief van de Grafische Werkplaats en verbindt op een creatieve manier de stad met haar bewoners, stimuleert het werken met grafiek en combineert analoge en digitale technieken met elkaar.

Een expositie uit twee delen
Haagse Portretten bestaat uit een expositie van zelfportretten van tien Haagse of in Den Haag werkende beeldend kunstenaars. Zij maakten speciaal voor deze expositie nieuw werk in linoleum of in een combinatie van verschillende technieken en werkten veelal hiervoor in de werkplaats.
Het tweede deel is een kleurrijke mobiele groei-expositie in de vorm van een huisje met daarop de selfies gedrukt van Haagse bewoners van jong tot oud.

Dit participatieproject reist samen met de zelfportretten van professionals verder in 2015 en 2016 langs verschillende Haagse locaties, zoals Vaillant Theater, Laak Theater, De Nieuwe Regentes en ROC Mondriaan. Ook strijkt het neer tijdens het Ooievaarspasfestival in november 2015. Telkens zijn er een of meerdere workshops en de resultaten hiervan reizen mee naar de volgende expositie. Na de workshop nemen de makers een afdruk van hun selfie mee naar huis, terwijl een tweede linoafdruk wordt afgedrukt op de buitenkant van het mobiele expositiehuisje. Binnenin kun je in een loop foto’s van de makers zien. Op Pinterest kun je alle gemaakte selfies bekijken. Meer hierover kun je lezen op de website www.grafischewerkplaats.nl.