Ode aan een museum


januari 10, 2016    Carola van der Heijden    Inspiratieblog #1

Ik was een jaar of veertien toen mijn vader mij meenam naar Boijmans om de werken van Jan Schoonhoven te bekijken. Het werd het begin van mijn voorliefde voor moderne kunst…

Nu hangen de witte reliëfs van Schoonhoven (Delft, 1914 – Delft, 1994) te schitteren 5 kilometer verder op: in het Stedelijk Museum Schiedam. Ook al zijn ze voor mij bekend, het is een mooie expositie en de werken komen overal vandaan.

Ritme, herhaling, patronen. Eenvoud zonder saaiheid. Minimal. Van de organisch vormen in de jaren vijftig naar seriële werken in de jaren tachtig. Zijn ontwikkeling is goed te volgen op deze expositie. Met tussendoor nog een aandoenlijke video van de performance in de jaren zestig toen de broodmagere naakte Jan Schoonhoven zich op sokken liet beschilderen in dit museum. De museumdirecteur en Jan werden daarna op het mapje geroepen, maar dan was er toch mooi een echte fluxus-actie in dit museum geweest.

jan schoonhoven 2

Een museum met een roemrucht verleden in moderne kunst: de prachtige Cobra-collectie die ze hebben, de legendarische directeuren Pierre Janssen en later Hans Paalman. Lees meer over deze geschiedenis.
Met deze expositie komt tevens een eind aan dit moderne kunstverleden. De laatste jaren waren er onder leiding van directeur Diana Wind mooie exposities te zien over moderne Nederlandse kunst, zoals van herman de vries, Alex van Warmerdam, Volkskrant Beeldende Kunstprijs enz.. Het museum had echter de laatste jaren flinke financiële problemen en is nu even gered, maar de directeur moest na 20 jaar vertrekken en het museum gaat zich nu meer richten op Schiedammers. Zo komt er een eind aan deze moderne kunstperiode.

Het enige lichtpuntje dat ik nu zie is dat de rot ingang met de veels te steile trap veranderd is een toegankelijke ingang. De expositie is nog t/m 14 februari te ziet, dus ga en geniet!

Pss.. toch nog een tweede lichtpuntje: er zijn best wel veel werken uit de expositie van Jan Schoonhoven afkomstig uit de Caldic collectie. Deze collectie is binnenkort toegankelijk, want het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar herbergt deze collectie en wordt dit voorjaar geopend. Meer hierover volgt in een van de volgende blogs.

Fragment Pierre als eerste gast bij Zomergasten
Fragment Pierre Jansen, Kunstgrepen