Powermask: prachtige mix van kunst, mode en rituelen


december 30, 2017    Carola van der Heijden    Powermask is een aanrader. Nog t/m 18 maart 2018 te zien in Wereldmuseum Rotterdam.

Mode-ontwerper Walter Van Beierdonck heeft een prachtige expositie samengesteld met maskers uit de collectie van het museum, maskers uit de mode- en beeldende kunstwereld en de maskers naast elkaar neergezet zonder het een boven de ander te plaatsen, zonder te niet te doen aan de oorspronkelijke omgeving van het object.

bewerkte foto Coco masker europa

Maskers uit allerlei culturen en tijden hangen naast elkaar -verrassend zijn die uit Oostenrijk en Polen. Filmpjes van de Schlemmerpoppen afgewisseld met een filmpje van een concert van Bjork, Afrikaanse rituelen of modeshows. Fashionpoppen aangekleed met o.a. kleding van Van Beierdonck die je op de expositie letterlijk tegenkomt doordat  ze op de vitrine, op een bankje geplaatst zijn of tegen de muur leunen. Hedendaagse kunst met een grote muurschildering  van Brian Kenny waartussen de maskers te hangen, maar ook bewerkte foto’s van Coco Fronsac of een masker van Louise Bourgeois.

louise bourgeois

Ga ook nog even kijken in de workshopruimte: daar hangen afbeeldingen van alle tentoongestelde objecten en nog meer. Heerlijke inspiratiemuur en dat werkt -denk ik-  heel goed voor de museumdocenten.

educatie

Van Beierdonck over de expo: