Het andere samenvatten: werken met mindmap en infograhics


januari 9, 2014    Carola van der Heijden    Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Waarom zou je dan samenvattingen maken met alleen woorden, als je ook veel beelden, zoals foto’s, icoontjes, vormen en plaatjes voor het grijpen liggen. Mindmappen en infographics kun je heel goed hiervoor inzetten.Beide informatie-uitingen fascineren me al een tijdje, niet helemaal onlogisch omdat ik visueel ben ingesteld. In de kerstvakantie maakte ik een samenvatting van Cultuurvlinder in de vorm van een mindmap en een infographic en jij mag kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Mindmap
Mindmappen werkt goed voor creatieve processen en is vooral associatief opgebouwd, terwijl een infographic toch wat rationeler is. Allebei werken ze met een mix van plaatjes, vormen, weinig tekst en vooral met steekwoorden. Mindmappen wordt veel ingezet voor brainstormsessies, maar voor samenvattingen werkt het ook. Jaren geleden kwam ik tijdens het lesgeven achter de kracht van het kunnen samenvatten en en kwam erachter dat veel studenten moeite hadden om de kern uit alle teksten te halen. Mindmappen was wel wat voor hun geweest.Klik hier om de mindmap groot te zien:Jaaroverzicht Cultuurvlinder in mindmap 2013
mindmap cultuurvlinder
Infographic
Infographics zijn momenteel erg populair, je komt ze veel tegen op internet (bijvoorbeeld op Pinterest), vooral als ze over sociale media gaan. Infographics laten rapporten, met handige statistieken en overzichtelijke conclusies zien. Ze zijn in tegenstelling tot mindmappen lineair opgebouwd. Klik hier om de infographic groot te zien:Jaaroverzicht Cultuurvlinder 2013

Je hebt tegenwoordig allerlei gratis programmaatjes waarmee je kunt mindmappen of een infograhic kan maken. Ik gebruik Free Mind voor mindmappen en Pikotchart voor de andere. Ik ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uitgaat: een mindmap of een infograhic?
En welke programma’s jij gebruikt. Geef je reactie door via de mail: carola@cultuurvlinder.nl of volg de discussie op Linkedin.