Portiekkunst van scholieren College St Paul


augustus 18, 2022    Carola van der Heijden    Kunst van scholieren in portieken 2022 

Derdeklassers van College St. Paul deden voor de tweede keer mee aan Portiekkunst. Zij hebben vorig schooljaar een ontwerp gemaakt voor Portiekkunst. Op 9 juni stemden scholieren, docenten en buurtbewoners op het mooiste werk. Uiteindelijk komt het winnende ontwerp in de portieken te hangen. We telden in totaal 125 stemmen!

We hebben twee winnaars: de publieksprijs ging naar de samoerai van Bradley Rutgrink, de andere prijs ging naar de stad Kiara Henry. Deze ontwerpen werden vervolgens gedrukt op de risograaf in de Grafische Werkplaats. De samoerai hangt vanaf 24 augustus in diverse portieken van flats in Mariahoeve. Eind van het jaar wordt er gewisseld.

 
Het stemmen bij College St Paul

Portiekkunst (2017-heden)

Een aantal maanden lang hangt er een kunstwerkje gemaakt door een Haagse beeldend kunstenaar in de portieken in Mariahoeve (Catharinaland, Isabellaland en diverse andere portieken). De werken zijn speciaal hiervoor gemaakt op de risograaf (stencilmachine) in de Grafische Werkplaats van Den Haag. Na afloop kunnen buurtbewoners het kunstwerkje krijgen.

Zes kunstenaars deden al aan Portiekkunst mee, een project dat in 2017 startte: Christian Morales, Jerney de Wilde, Yara Francken, Anneloes Groot, Annemarie Slobbe en Manuela Bianco. Twee werken waren van de hand van Jamie van Strien en Salima El Boujdiani, scholieren van College St. Paul.

Hoe gingen de scholieren te werk?

De leerlingen maakten eerst kennis met Portiekkunst. Twee kunstenaars, Manuela Bianco en Erwin Verkade kwamen op bezoek en vertelden meer over hun eigen werk en hun werkpraktijk als kunstenaar. Vervolgens gingen de leerlingen aan de slag met het thema “de stad” en maakten een ontwerp.  Op 9 juni was er rondom de school een expositie van 16 tekeningen. Iedereen kon een rondje maken en een favoriet aanwijzen.

 

Portiekkunst wordt mede mogelijk gemaakt door Staedion.