Koerswijziging


januari 9, 2022    Carola van der Heijden    



Als Cultuurvlinder verschuif ik een beetje mijn focus.

Ik blijf coördinatietaken doen o.a. voor de Grafische Werkplaats, Hoogtij en Platform Werkplaatsen en ga daarnaast wat structureler met cultuurinterventies in de wijk bezig zijn in plaats van communicatievraagstukken. Ik initieer ze zelf of samen met andere organisaties, waaronder in 2022 met Podium Noord (Green for Kids voor kinderen en families) en Stadslink (Bakkie Kunst voor ouderen in o.a. Nieuw Waldeck).

Door het eerdere project De Buitenkamerworkshops besef ik dat een kleinschalig kunstproject veel impact kan hebben in de wijk, in de stad (en zelfs landelijk), juist op langer termijn. De kracht van de Buitenkamerworkshops zat in brede samenstelling van de deelnemers, de samenwerking met andere burgerinitiatieven, de mogelijkheden zien en doen in coronatijden en het thema ‘de kleine dingen om je heen waarderen’.

Een project creëren is voor mij een langzaam proces en komt tot stand door goed te observeren, in te lezen, met mensen te praten, vervolgens het plan te toetsen door een klankbordteam en uiteindelijk met het hele team het project fine te tunen.
Om het project nog beter te laten aansluiten op de directe omgeving, leerde ik van de ABCD-methode, maar voor kunstprojecten vind ik dit te beperkt. Daarom volgde ik de opleiding Succesvol Innoveren bij Cultuurontwerp (mede mogelijk gemaakt door Werktuig PPO, dat sterk gelieerd is aan design thinking en cocreatie en werkte ik onderwijl aan het plan voor het Oppimp Atelier. En toen…

En toen besefte ik dat mijn wijkprojecten te groot worden voor een zzp’er. Daarom is onlangs de Stichting Cultuurgebaar opgericht met als bestuursleden: Carola Kruijswijk, Petra de Wit en Tessa Coolen met Paul Combrink als artistiek adviseur.

Momenteel doen we de fondswerving voor Het Oppimpatelier. Het idee van het Oppimp Atelier is een tijdelijke sprankelende, gastvrije mobiele plek creëren (allereerst in Mariahoeve), waar buurtbewoners hun eigen kleding kunnen oppimpen. Buurtbewoners kunnen onder begeleiding van professionele kunstenaars, individueel of tijdens een workshop, hun eigen kleding versieren door applicaties erop te naaien, door dit te borduren of erop te stempelen. Dit alles zonder dat er een naaimachine aan te pas komt!
Natuurlijk kun je nog wel bij mij terecht voor fondswerving of andere marketingvraagstukken!

(tekening: snelle schets van Oppimp Atelier als prototype)