Portiekkunst & scholieren van College St Paul


april 21, 2020    Carola van der Heijden    Er zijn twee nieuwe werken van Portiekkunst! Deze twee werken zijn gemaakt naar een ontwerp van twee leerlingen van VMBO School College St. Paul.

Derdeklassers van College St. Paul deden mee aan Portiekkunst. Zij hebben afgelopen periode een ontwerp gemaakt voor Portiekkunst. Op 20 februari 2020 kon het publiek – medescholieren, docenten en buurtbewoners- stemmen op het mooiste ontwerp in de camper van Buurtbakkie. 96 mensen deden dit.

De publieksprijs is voor Jamie van Strien. Zij maakte een ontwerp van de Eiffeltoren terwijl de zon ondergaat. De jury (Cristine Kleijer, docent tekenen en Carola van der Heijden, initiatiefnemer van Portiekkunst)  koos voor een abstract straatbeeld, getiteld Vlakken in rood, een ontwerp van de Haagse Salima El Boujdiani.

De twee werken werden door de Hongaarse stagiaire István Hutter in de Grafische Werkplaats op de riosgraaf gedrukt. Momenteel hangt de Eiffeltoren in diverse portieken.

Portiekkunst

Drie maanden lang hangt er een kunstwerkje gemaakt door een Haagse beeldend kunstenaar in de portieken in Mariahoeve (Catharinaland, Isabellaland en diverse andere portieken). De werken zijn speciaal hiervoor gemaakt op de risograaf (stencilmachine) in de Grafische Werkplaats van Den Haag. Na afloop worden de kunstwerken verloot onder de bewoners. Na drie maanden komt er een nieuw kunstwerk. Vier werken zijn door professionals gemaakt (Christian Morales, Jerney de Wilde, Yara Francken en Anneloes groot), het vijfde (en eventueel zesde werk) is een ontwerp van scholieren van College St Paul.

Hoe gingen de leerlingen te werk?

De leerlingen maakten eerst kennis met Portiekkunst en twee betrokken kunstenaars, Jerney de Wilde en Yara Francken, gingen op bezoek en vertelden meer over hun eigen werk en het werken als kunstenaar. De scholieren kwamen er al snel achter dat kunst niet alleen maar in een museum hoeft te hangen, maar dat je als creatieve maker ook flyers kunt maken, illustraties in bladen of een werk voor Portiekkunst kunt maken.

Vervolgens gingen de leerlingen aan de slag met het thema “de stad, het groen en de mensen die er wonen” en maakten een ontwerp.

Portiekkunst is een initiatief van buurtbewoner Carola van der Heijden (Cultuurvlinder) met medewerking van Fonds1818 en Staedion.

Meer informatie over Portiekkunst:

https://www.facebook.com/Cultuurvlinder