Daniil Charms


november 8, 2013    Carola van der Heijden    Ik was deze zomer aangenaam verrast toen ik het boek “Het leven is een sprookje” van de Kroatische schrijfster (die al lang in Nederland woont) Dubravka Ugresic las. Het was zo mooi en grappig boek met verhalen waarin ze speelt met literaire personages, schrijvers en thema’s. Ook mijn geliefde Russische schrijver Daniil Charms verscheen veelvuldig in dit boek. Een paar jaar geleden zijn zijn absurde verhalen prachtig gebundeld in een Nederlandse uitgave “Ik zat op het Dak”. Hierin zijn veel verhalen opgenomen, maar ook kinderverhalen en brieven.
Ik zat op het dan van Daniil Charms
Voor het eerst hoorde ik iets van deze schrijver via Charlotte Mutsaers. Zij schreef enkele essays over hem en daarna ging ik op zoek naar deze Rus die toch telkens opduikt in de literatuur. Op de cover van het boek van Dubrovka is het hondje van Charlotte te zien. Het is schilderij van haar.Ik vermoed dat Charlotte Dubravka ook leuk vindt.
Alle mensen houden van geld van Daniil Charms
Ik bezit ook een boek van Charms waarbij ook Charlotte weer illustraties maakte. Zo heeft alles weer een relatie met elkaar.
De laatste boeken van Charlotte vind ik zelf niet om door te komen. Ik blijf wachten op een nieuw essayistisch boek a la Hazepeper en natuurlijk op nieuw beeldend werk! Even geen boeken meer over eindeloos geleuter van een telefoon.