Een portret van Mariahoeve


augustus 9, 2019    Carola van der Heijden    Beeldend kunstenaar Anneloes Groot portretteert de waarden van Mariahoeve.

Anneloes Groot woont en werkt in parkwijk Mariahoeve. Ze kent de wijk op haar duimpje en vertelt graag over de veranderende architectuur, de kunstwerken in de wijk en de verscheidenheid aan bomen die je hier kunt vinden. Ze tekent dit op in haar schetsen en aquarellen. Anneloes maakt het vierde kunstwerk van Portiekkunst.

Anneloes volgde de Koninklijke Academie in Den Haag en toont in haar werk een grote betrokkenheid bij de wijk, of het nu om Mariahoeve of een kerk in Scheveningen gaat. Zij geeft haar visie in realistische en perspectief sterk onderlegde vlotte schetsen die ze met potlood, houtskool of aquarelverf vervaardigt.

Voor Portiekkunst maakt ze een tekening van een aantal portiekflats in het Tarwekamp en geeft de hoofdrol aan de daartussen gewortelde boom. Een berk in dit geval. Ze tekent dit niet vanuit straatzijde, maar vanuit een hoger perspectief, vanuit een andere woning. Hierdoor laat ze je de wijk zien vanuit een ander perspectief, dan dat je normaliter ziet als je wandelt of langs fietst.

Portiekkunst
Drie maanden lang hangt er een kunstwerkje gemaakt door een Haagse beeldend kunstenaar in de portieken. Kunstenaars van jong tot ervaren, uit de wijk en daarbuiten. Kunstwerken van klassiek tot hip. De werken zijn speciaal hiervoor gemaakt op de risograaf (stencilmachine) in de Grafische Werkplaats van Den Haag. Na afloop worden de kunstwerken verloot onder de bewoners. Na drie maanden komt er een nieuw kunstwerk.

De riso van Anneloes wordt per kleur gedrukt in de Grafische Werkplaats.

Het werk van Anneloes Groot hangt vanaf media augustus tot medio november in de portieken. Daarna volgt een werk gemaakt door een Haagse scholier. Eerder was er werk te zien van Christian Morales, Jerney de Wilde en Yara Francken.

Portiekkunst is te zien in de portieken van:
– Catharinaland even
– Isabellaland (diverse hoge flats en lage flats)
– Seniorencomplex Het Kleine Loo
– Seniorencomplex Toermalijnhorst
– Seniorencomplex Isabellaland
– 20 wisselwoningen i.v.m. renovatie Catharinaland
– Elviraland
–  LOOkatie 364, Het Kleine Loo 364.

Portiekkunst is een initiatief van Cultuurvlinder met medewerking van Fonds1818 en Staedion.