Portiekkunst van Manuela Bianco


oktober 28, 2021    Carola van der Heijden    Tadada… er hangt binnenkort weer een nieuw kunstwerk in diverse portieken van Mariahoeve.

Vanaf november 2021 hangt er in verschillende portieken in Mariahoeve een nieuw kunstwerkje, onderdeel van de serie Portiekkunst. Dit keer van beeldend kunstenaar Manuela Bianco, die woont en werkt in de wijk.

Manuela Bianco haalt haar inspiratie door er op uit te gaan in de stad, op zoek naar natuur. Zowel onooglijk onkruid tussen de stenen als spectaculaire bloemen bij de bloemist om de hoek vormen de inspiratie voor haar werk.

Natuur als inspiratie
De bron voor het ontwerp voor Portiekkunst is een afgebroken takje van een klokwinde, gered uit de tuin en in een glaasje op de vensterbank gezet. Van details van deze klokwinde heeft Manuela schetsen gemaakt en een van deze fragmenten is uitgewerkt met grafietstick. Vervolgens heeft ze dit meerdere keren gespiegeld met als doel de schoonheid van dit fragment uit te vergroten. Op deze manier wordt het detail niet alleen daadwerkelijk herhaald, maar ook deel van een groter ontwerp dat meer is dan de som der delen. Het gaat namelijk niet meer om de klokwinde – deze is bijna niet te herkennen – maar om vormen die door de spiegeling zijn ontstaan. In deze vormen kun je van alles zien en er jezelf in verliezen. Hopelijk blijft zoeken naar het fragment dat op de realiteit lijkt, maar tegelijkertijd zie je van alles en blijft je afvragen of je alles hebt gezien wat er te zien is.

Manuela Bianco is opgeleid als textielontwerper, maar richt ze nu met name op tekenen en schilderen. Ze heeft een atelier bij Kunstpost, boven het winkelcentrum Het Kleine Loo, waar ze ook cursussen natuurlijk tekenen geeft.

Portiekkunst
Een aantal maanden hangt er een kunstwerkje gemaakt door een Haagse beeldend kunstenaar in de portieken in Mariahoeve (Catharinaland, Isabellaland en diverse andere portieken). De werken zijn speciaal hiervoor gemaakt op de risograaf (stencilmachine) in de Grafische Werkplaats van Den Haag. Na afloop kunnen de bewoners dit kunstwerkje hebben en komt er een nieuw werk in de portieken te hangen.

Portiekkunst startte in 2018. Inmiddels zijn er vijf werken zijn door professionals gemaakt (Christian Morales, Jerney de Wilde, Yara Francken, Anneloes Groot en Annemarie Slobbe), twee werken zijn gemaakt door scholieren College St Paul.

Portiekkunst is een initiatief van buurtbewoner Carola van der Heijden (Cultuurvlinder) met medewerking van Staedion.